onsdag 25 januari 2017

Nyårslöften


Nytt år, nya möjligheter, nytt jag, nytt du… eller hur var det nu igen? Vi närmar oss slutet av januari, och det stora flertal av nyårslöften har redan gått hädan - antingen diskret och tyst eller med stor fanfar. Det gör inget. Det är liksom det som är grejen med nyårslöften, att om du inte jävlas för mycket med att mina gick åt skogen, så ska inte jag gnida salt i de skrubbsår dina avlidna nyårslöften resulterat i. Fysiska som psykiska.

Jag kör lite mer efter “hoppsan!”-metoden för personliga förbättringsprojekt. Exempelvis råkade jag glömma köpa snus 30 november 2015, vilket resulterade i att jag sedan 1 december 2015 varit nikotinfri. Mer tur än skicklighet? Möjligen, men inga nyårslöften. Och jag hade redan några månader innan insett att jag låg något tiotal kilon över idealvikten. Men jag kände mig frisk och bra, kunde fortfarande springa någon mil i veckan utan att vare sig kräkas eller dö, så jag började träna med vikter igen.

Ska jag vara tjock så ska jag banne mig vara stark också.

Det var skoj att lyfta lite skrot igen, och det var riktigt trevligt att se hur min något kexiga rygg blev markant bättre av lite svintunga marklyft med bra form. Så jag fortsatte träna, huvudsakligen på gymmet som finns i anslutning till mitt jobb.

Inga nyårsförsätt. Men i januari-februari hade ett gym i min närhet erbjudande om 10 kronor rabatt per kilo kroppsvikt för medlemskap. Trevligt! Här kunde jag använda andras nyårsförsätt att spara en vacker slant och samtidigt få åtkomst till trevliga träningsresurser även på hemmaplan. Med 1140 kronor sparade fortsatte jag min träning.

Fortfarande aningens plufsig började jag gå ner i vikt. Jag har en bild där jag väger 108 kg, den är ifrån maj 2016. Vill inte dit igen.

Jag fortsatte träningen, skar ner på kalorier och nördade ner mig siffror både vad angår lyfta kilon, repetitioner, makronutrienter och annat skoj. En addictive personality med lätt för att snöa in på detaljer kan tydligen vara rätt bra i vissa fall. Men inga nyårsförsätt.

Och det var utan nyårsförsätt jag avslutade bantningen i augusti 2016 med 88 kg på vågen. Ofta när man behöver en förändring så kommer - i min erfarenhet åtminstone - drivkraften lite av sig själv, och traditionen med nyårslöften kan bli den ultimata “jag gör det imorron”-grejen istället för en hjälp till positiv förändring.

Visst, jag har saker jag vill genomföra under året. Jag hoppas kunna lyfta 180 kg i marklyft, bli bättre på knäböj och kanske börja springa lite igen - en halvmara vore trevligt, länge sedan senast. Och jag ska se om jag i en ålder av 44 kan lyckas med något jag inte gjort sedan jag var 22, nämligen se mina magmuskler, #projectabs2017 #inteallsfåfäng #barapyttelitemedelålderskris. Jag har lärt mig en del om hur min kropp svarar på träning och på diet, och ser fram emot att testa lite olika grejer.

Men inga nyårsförsett. All lycka till de som får dem att fungera, men jag är inte bland dem.

2 kommentarer:

  1. Inte dåligt vad du har lyckats med! Målet att lyfta 180 kg låter otroligt. Men det där med snuset tror jag inte du kan skylla på glömska, det är helt klart undermedveten skicklighet och även det undermedvetna kan man ta åt sig äran av. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Lycka till med din icke-nyårslöften och med #projectabs2017. Apropos din pytte lite medelålderskris - åtminstone frestas du inte att köpa en röd sportbil. Eller? :-)

    SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)