onsdag 16 november 2016

Mindre, eller bara mer koncentrerad?

Så.  Länge sedan nu.

Jag har inte kollat, men det är säkert mer än något år sedan jag skrev något blogginlägg senast. Livet och allt möjligt annat kommer i vägen, men samtidigt är det ju livet som ger något värt att skriva om.

Förra gången jag skrev var jag på god väg mot 110+ kg kroppsvikt, och den högsta vikten jag har dokumenterat är 114 kg. Det var i februari i år, 2016. Fullt möjligt guppade jag förbi den vikten vid något läge också - bara ett fåtal av mina byxor passade, och mjukisbrallorna var favvoplagget.

Det finns några rätt konkreta tidpunkter under ett liv där ens ämnesomsättning verkar byta växel. Plötsligen kan man inte käka som man brukat och förvänta att inget speciellt händer. Tar man en bärs mer än vanligt så känner man efterverkningarna i 2-3 dagar. Och kanske är man lite mindre mobil och rörlig än det man brukade vara - soffan är ju så mjuk och god, och det finns ju alltid något spännande youtubeklipp att spana in. Man blir sittande, både hemma och på jobbet (åtminstone för de av oss som är IT-slavar).

Hur som helst. 114 kg. Inte smällfet men ingen nätt och liten ballerina heller. Som komikern Dara O'Briain uttryckte det: "I winter well."

Hyfsat bra form - jag kunde fortfarande springa halvmilen utan att känna döden andas mig i nacken. Men det var på tiden med en ändring.

Om vi lite klyschigt spolar tiden fram till ungefär augusti i år, så väger jag 88 kg. Det var 26 kg mindre Lars. Eller så var resten bara mer koncentrerad.

Några saker som funkade för mig, och som gjorde processen hyfsat lätt:


 • Intermittent/periodisk fasta. Egentligen bara ett fancyschmancy namn på att skippa frukost - man opererar med ett fönster på exempelvis 8 timmar av dygnet där man tilläts äta, medan man fastar 16 timmar. För min del en utmärkt lösning, då jag sällan har aptit när jag precis vaknat. Och efter några dagar vänjer man sig till att dagens första måltid är en något sen lunch.
 • Hitta något du tillåter dig att käka när som helst resten av dygnet - för min del är detta frukt och råa grönsaker. Käkar jag mer morötter nu blir jag mer orange än vissa nyvalda presidenter. Jag tör påstå att om din diet eller ditt kostschema inte tillåter dig att käka hur mycket frukt och grönt du kan proppa i dig, så är det en DUM diet. Punkt basta.
 • Använd mat som ger hög mättnadskänsla, såsom grönsaker och bra proteinkällor. Själv är jag försiktig med kolhydrater i vissa former, särskilt bröd och pasta då jag upplever att jag snabbt blir hungrig igen efter att ha ätit sådan mat.
 • Träning. Nånting du gillar. Testa ett antal gångar innan du beslutar dig för att det inte är för dig, och om du kommer till ett sådant beslut: fortsätt leta. För min del är det styrketräning.
 • Räkna kalorier. Det finns massor av kalkylatorer på nätet där du kan få hjälp att ta reda på hur mycket just din kropp och din aktivitetsnivå kräver i form av kalorier. Se till att få ett gott grepp om hur mycket du faktiskt sätter i dig, jämför med kalkylen och justera nedåt - kanske 200-300 kalorier per dygn till att starta med.
 • Socker: nej. Så lite som möjligt av den raffinerade sorten. 
Jag testade med rätt stort kaloriunderskott i några veckor, uppåt 1000-1200 kalorier mindre än det jag behövde under dagen. Inte att rekommendera. Visst, du går ner i vikt, men den mentala dimman är riktigt irriterande.

Nu har jag försåvida fördelen av att inte vara särskilt förtjust i sötsaker - mina gottegristendenser ligger åt chips- och jordnötshållet...

Nåväl. Jag räknar inte kalorier längre, men håller noga koll på vad jag äter. Grönt och frukt är fritt vilt, och jag äter sannolikt procentuellt rätt mycket mer protein än vad vanligt är. Och även när jag dietade försökte jag att låta bli att bli för fixerad - om var tionde måltid är lite skräpig så gör det inget, så länge de nio andra måltiderna är hälsosamma och bra. 

Dessa dagar gör jag världens bästa vegetariska pizza igen, åtminstone någon gång i månaden.

Dessutom är det mer skoj att lyfta skrot om man har lite kalorier att brinna.

1 kommentar:

 1. Vilket fantastiskt resultat! Grattis!!! Låter som en förnuftig lista också. Räkna kalorier är inte att förakta, tog mig ner många kilo i ungdomen med det + grönsaker + motion. Det är ju inget trolleri även om många dieter bygger på det. Energi in och ut, som när man tankar bilen och sen kör.
  Fast det där med att ligga på soffan ska man inte helt gå ifrån, det kan finnas små rädda och kalla djur som behöver värmas och då är det bara till att ställa upp, med gott samvete :)

  SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)