onsdag 29 april 2015

Ogrillade kottar tack!


Snart ska det enligt uråldrig (lite osäker här, men rätt gammal är den väl?) tradition futtas eld på stora mängder ihopsamlat skräp - trädgårdsavfall, överblivet virke, gamla trädgårdsmöbler, vad vet jag. När trädgården städas dyker det upp allt möjligt märkligt - gammalt staket, rostig ståltråd, överblivna grejer av tveksamt värde och tyvärr otveksamt potential att orsaka skada. Igelkotten på bilden har ett riktigt fult sår vid sin hals - sannolikt resultat av kvarglömd ståltråd i någon trädgård. Städa gärna bort sådant när ni ser det. Vi är hyfsat optimistiska för igelkotten på filmen - den har fått kirurgisk hjälp av en av våra duktiga veterinärer, får smärtlindrande och annan medicin av oss, och som ni ser så äter den rätt bra.

Tillbaka till högarna som snart kommer att brinna. Många av dessa högar började bildas redan i höstas, just när våra taggiga vänner började leta efter torra och trygga platser att övervintra. Högarna var utmärkta.

Många av våra taggiga vänner sover fortfarande. Det vore jättesynd om de vaknade till eld, rädsla, smärta och död. Ett bra trick är att sonika flytta på högen innan man tänder eld på den. För riktigt stora högar kan det kanske krävas en traktor eller dylikt, men här ute på landet finns det lyckligtvis en del sådana (samt trevliga bönder som kan köra dem). 

Trevlig valborg på er!

2 kommentarer:

  1. Vilken söt liten smaskande kotte! Ja, viktigt att kolla, vilken fruktansvärd tanke om man dödar genom sitt majbål. Ha en skön Valborg alla, utan några kottemord.

    SvaraRadera
  2. Viktigt!
    Vår brasa i samhället är precis ihopmakad så där finns det säkert inga kottar. Men annars - Hua vad hemskt.

    SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)