onsdag 18 mars 2015

Fri vilja

Bild: Wikimedia

Filosofiska frågor är just filosofiska av en anledning. De kan vara små petitesser eller stora nog att omvälva hur en människa ser på universum och sig själv. Och de är sällan enkla att svara på – man kan även påstå att om man tror sig ha ett svar så har man inte förstått frågan.

En klassiker är frågan om huruvida vi människor har fri vilja. Inom religiöst tänkande är den fria viljan ofta använt som ett svar på teodicé-problemet – alltså svårigheten att få idéen om en allsmäktig, allvetande och god gudom som älskar oss att harmoniera med en värld som bevisligen är full av fasa och lidande. Människans fria vilja öppnade dörren på glänt så att ondskan kunde smita in (och här kan vi ju passa på att lite lätt misogynistiskt lägga skulden på kvinnan, Eva, som pratade med någon reptil om en frukt av något slag), och voilá, världen suger medan gudomen ifråga fortfarande kan hållas för att vara allgod. Hur man lyckas acceptera barncancer i just denna sortens teologisk akrobatik vet jag inte.

Hur som helst – har vi fri vilja? Det är en av frågorna jag vill ställa idag. Det finns en till, och den kommer mot slutet.

Ett klassiskt sätt att problematisera den fria viljan är att säga som så: föreställ dig att vi vid någon tidpunkt kan veta allt om alla bestånddelar av universum – alla objekt, alla partiklar, alla rörelser. Då borde man kunna förutsäga allt som händer därefter (visst, lite osäkerhet på kvantmekanikplanet, men för tankeexperimentets skuld...). Bland de saker som händer därefter finns också våra tankar och våra handlingar. Kan vi då sägas ha fri vilja, när allt vi gör, tänker och säger redan är förutbestämt?

Och det är inte bara tankeexperiment.

Neurofysiologisk forskning har de senare åren kunnat visa på några intressanta resultat (Benjamin Libet började med denna sortens forskning redan kring 1980): Det har visat sig att hjärnan uppvisar mönster i samband medvetna val – eller snarare, inför val vi själva tror vi gör medvetet. Vi kan påvisa aktivitet i synapser på ett sådant sätt att man genom analys även kan utröna vilket val personen ifråga gjort.

Problemet är att denna hjärnaktivitet kommer så mycket som 1,5 sekunder innan valet ifråga. 1,5 sekunder innan vi själva är medvetna om att vi valt A framför B. Innan vi själva vet att vi valt något finns det alltså redan aktivitet i hjärnan som indikerar att A har valts.

Mer om detta kan ni bland annat hitta här, samt en mycket bättre utläggning kring de filosofiska problemen (Daniel Dennett är en av de större profilerna inom modern philosophy of mind): http://www.prospectmagazine.co.uk/features/are-we-free

Nu, min andra fråga.

Om det så skulle vara att vi inte har en fri vilja, betyder det något egentligen?

Hur jag än vrider och vänder på det så upplever jag mig själv som en fri aktör, som en medvetenhet som har en fri vilja. Om det skulle visa sig att denna upplevelse av frihet inte har faktiskt stöd i verkligheten så är upplevelsen fortfarande en upplevelse. Något jag upplever i mötet med omvärlden. På samma sätt som att musik egentligen inte finns där som annat än vibrationer i luft, skapade av hammarens slag mot flygelns strängar, mottagna i mitt öra innan hjärnan förvandlar svängningarna till något jag känner igen som Bachs Goldbergvariationer.

Jag lutar mot att det inte spelar någon roll.

Jag kan när som helst välja att ombestämma mig. Möjligen även 1,5 sekunder innan jag gjort så.



2 kommentarer:

  1. Om man alltid gör tvärtom mot vad man avser (som syns 1,5 sek i förväg) borde man kunna lura sig och därigenom ha en fri vilja. Eller blir det i så fall man man lurar sin fria vilja att och därigenom inte har den? Hm svårt det där.

    SvaraRadera
  2. Hej Lars. Jag är glad din fri vilja tog dig tillbaka till Blogg52 :-) Dina funderingar får mig att tänka på Edward Fitzgerald's The Rubaiyatt of Omar Khayyam -
    Oh, Thou, who didst with Pitfall and with Gin
    Beset the Road I was to wander in,
         Thou wilt not with Predestination round
    Enmesh me, and impute my Fall to Sin?

    SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)