onsdag 11 februari 2015

Asså, allvarligt...
I dessa förkylningstider florerar det av mer eller mindre vettiga råd. Jobbfikat peppras med tips om stormhatt i öronen, snortning av mosad vitlök och grötomslag med 7 kryddsorter kring halsen. Några prisar effekten av Ginkgo biloba, andra håller sig till beprövade kurer bestående av 9 delar valfri starksprit och 1 del torkade blad av Tussilago farfara (sommarbladen, inte vårbladen - detta är viktigt av någon anledning).

Sedan har vi sådana taktiker som att rutinmässigt överdosera med vitamin C, sprida några grabbnävar linfrö över varje måltid, eller att dränka in varje maträtt med två-tre deciliter fiskolja.
För inte att förglömma antioxidanter.

Jag märker att jag blir mer och mer skeptisk. Finns det inte bevis (och då pratar jag inte om vad någons kompis kusins flickväns brorsa bedyrade att viiiiiist, testa vetja, min gammelfarbror käkade torkade kråkbär varje dag och levde tills han blev 108) så är jag inte särskilt intresserad. Jag är nästan aktivt ointresserad.

Visst, vissa gamla råd är bra - vila mycket, drick gärna något varmt med honung i (här finns det faktiska forskningsresultater med positiva förtecken), håll aktivitetsnivån måttlig eller lägre. Här är jag helt med. Mycket gammal lärdom har visat sig att ha effekt. Vi har använt acetylsalicylsyra (som återfinns i Aspirin och Treo bland annat) i nära nog fyra millennier.

Från folkmedicin till medicin.

4 kommentarer:

 1. Håller med, vilken härlig film.
  Det där med tussilago ... är inte den giftig? Skulle nog låta bli en hel del av de där kurerna och jag måste säga att jag också blir allt mer och mer skeptisk och trött på att höra alla dessa råd.
  Ett råd dock som är gammalt och som alltid kommer att vara bra är det om raska promenader. Det kan låta fjantigt när man hör det så där - raska promenader - liksom lite överhurtigt. Men sanningen är den att motion botar mycket, stress och det mesta mående. Det är dessutom gratis med en promenad och alldeles alldeles tillräckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, tussilagon är hur fin och ofarlig som helst. Dock är den (i likhet med vad jag har intryck av är 90% av folkmedicinens växter) vattendrivande... :-)

   Håller med om vad du säger rörande promenader. Även med en förkylning i kroppen kan måttlig motion vara riktigt bra.

   Radera
 2. Thanks for the film and the introduction to Tim Minchin. When we moved somebody (it may have been me) said "Let's not get a TV, it takes up so much time." So we didn't, and now we spend hours every evening in front of our laptops on YouTube instead. Not really an improvement - but we have found some gems we wouldn't have come across otherwise. Let me reciprocate for "Storm" with this (though you may have seen it already) - Tim Minchin hosting and performing at the BBC Comedy Proms from 2011
  http://youtu.be/Pp4Wr8mbdYY

  I hope you are feeling better from your cold - but if not, take some extract of willow (asprin) and watch this!

  Cheers,
  John

  SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)