onsdag 20 augusti 2014

Att söka lärdom

4,7 kilo kunskap.
Internet är här för att stanna, åtminstone för den överskådliga framtiden. Och visst, det finns nackdelar. Näthat, människor som utnyttjas, fördomar som sprids och stärks i olika mer eller mindre extremistiska diskussionsforums ekokammare. 

Men det finns mycket bra också. Information om allt möjligt (och omöjligt) är bara ett sök bort, och folk delar gärna med sig av sina upptäckter och sina intressen. Lärdomsinstitutionerna har också börjat utnyttja nätet - de första klantiga försöken kring internetbaserad utbildning minns jag från sent 90-tal, och dagens olika erbjudanden har en helt annan och fascinerande grad av sofistikation. 

Böckerna ovan hör till den första läsperioden i ett 60 högskolepoängs distanskurspaket vid Uppsala Universitet. Kursen är kostnadsfri (åtminstone för mig), det som krävs förutom behörighet är lite pengar till studielitteraturen, en del tid och rejäla mängder med självdisciplin (just där är jag lite nervös...). Höstens tågpendlingstimmar ser ut att få ett meningsfullt innehåll. Kanske många inte vet det, men som svensk medborgare kan du kostnadsfritt (förutom tid och studielitteratur samt möjligen resor till olika träffar) ta del av massor med utbildningar vid svenska högskolor och universitet. Ett privilegium jag varmt kan rekommendera att ni använder er av.

För den som vill lära sig olika saker finns otroliga resurser i Sverige, men också internationellt. Vid MIT finns OpenCourseWare för allt från humaniora till kärnfysik, Khan Academy har mycket populära lektioner inom matte och IT, och via Coursera kan du lära dig allt från musikteori till 'forensic science' (hett tips till spirande deckarförfattare!). Själv har jag under sommaren följt den nämnda kursen i musikteori (för att få bort lite rost), en kurs i musikproduktion och en mycket fascinerande kurs i hur man lär sig att lära - allt utan att lägga annat än lite tid i potten. 

Verkar som jag blivit lite lätt beroende.

2 kommentarer:

  1. Det var roligt att läsa - och det är bara att önska dig lycka till med självdisciplin. Sverige var lite långsamt i att börja erbjuda distansutbildning. Jag jobbar just med en skola som kör komvuxutbildning på distans och kollegor diskuterade just igår att det är svårt att hitta riktigt bra utbildning i distanspedagogik i sverige. Det är USA som gäller om man vill har magisters- eller doktorsutbildning - och man studerar på distans förstås.

    SvaraRadera
  2. Lycka till!
    Ja, det finns verkligen många spännande utbildningar och distans ska man inte underskatta. Jag har gått flera vitt skilda som engelska, maskin- och miljöteknik, psykologi och ekonomi/marknadsföring och sedan tenterat av dem vid respektive universitet. Jag känner igen det John skriver, att Sverige legat efter. De två första var Engelska distansutbildningar som sedan kunde tenteras i Sverige. Nu går jag på plats vid Lunds Universitet men är man för gammal för CSN-bidrag får man ju jobba också så det blir nästan distans det med :) Visst är det underbart med allt man kan lära sig och att vi faktiskt får det näst intill gratis! Förresten betalar facket (Unionen) litteraturen dessutom ...

    SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)