onsdag 10 september 2014

Phylum

Av grekiskans ord för stam har vi begreppet phylum (en mer korrekt svensk stavning är möjligen fylum, men jag gillar den klassiska stavningen). I Linnés hierarkiska systematik är phylum den näst högsta nivån - över den hittar vi rike, som i de gamla begreppen djurriket eller växtriket. Numera använder man tre riken: arkéer, eubakterier och eukaryoter, där vi i sistnämnda rike hittar både växter, svampar och djur. Vi själva.

Att det enligt nyare rön kanske har hittats ett helt nytt phylum kan inom biologin klassas som en Stor Grej.

Det är de här små gynnarna det är frågan om:
Bild från Ars Technica
Dendrogramma discoides, och Dendrogramma enigmata, i det (möjligen) nya phylumets ända familj, Dendrogrammatidae. Läs gärna originalartikeln - den hittar ni här:
http://arstechnica.com/science/2014/09/tasmanian-depths-may-have-been-hiding-unknown-animal-phylum/

Visst, nya arter upptäcks och beskrivs bokstavligen varje dag, och nya familjer och släkten kommer med hyfsat jämna mellanrum. Men en ny stam, ett nytt phylum? Enkelt sagt så kan man säga att ju högre upp i namnsystemet en ny term introduceras, desto större är avståndet i tid till en gemensam anfader. De här djuren, bara några millimeter stora, kan lära oss mycket om livet på vår bräckliga lilla planet.

Små djur, Stor Grej.

1 kommentar:

  1. Oj ... vem kommer på dessa fantastiska namn som ingen kan uttala, än mindre läsa högt ... Men är man en ny liten stam har man kanske den rättigheten *he he*

    SvaraRadera

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)