onsdag 21 maj 2014

Högsäsong

Viltjourens högsäsong är officiellt igång. De senaste veckorna har vi haft larm varje dag, till och från flera gånger om dagen. Oftast är det bara frågan om folk som har sett något djur eller någon djurunge - en harpalt som trycker, en trastunge under spirean, en vimsig igelkott vid komposten - och undrar om allt är som det ska och om de kan hjälpa.

Att besvara sådana frågor är faktiskt något av det viktigaste vi gör - att vi är någon med kunskap som allmänheten kan vända sig till och känna att de blir tagna på allvar. 

Tyvärr är det inte alltid det räcker med att svara på frågor. Av och till är det problem på riktigt - en dehydrerad igelkott eller ekorrungar vars mamma blivit dödad av en katt. (I parentes anmärks: en liten bjällra på kattens halsband kan rädda otaliga vilda djur, #protip.)

Just nu sitter vi med 7 föräldralösa ekorrungar och en hundbiten igelkott. Vi har släppt en grönsiska som kom in efter något trauma, och har tagit bort en bergfink som efter några veckors vård och omsorg inte visade tecken på att kunna klara sig i det vilda. Nu i eftermiddags lät vi en harpalt somna in - den hade enligt veterinären någon form av neurologisk och ryggradsrelaterad missbildning, så sannolikt var det därför den hade övergivits av sin mamma. Naturen är ett jävligt tufft ställe att växa upp. Få gör det. För vissa arter väldigt få - ca 3 av 10 harpaltar når vuxen och könsmogen ålder.

Dagarna börjar tidigt nu - när djurungarna är riktigt små ska de ha första matning någonstans mellan 05:00 och 06:00. Därefter är det matning någon gång varannan eller tredje timme tills det blir mörkt. Jag startade dagen med att ge valpmjölksersättning till 7 ekorrungar med högst varierande grad av samarbetsvilja. 

Det finns värre sätt att starta dagen. 

Här hittar du Rättviks viltjours hemsida om du är nyfiken, och i och med att det är vår och naturen är full av djurungar: här finns lite tips om vad du ska och inte ska göra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogspots kommentarfunktion har visat sig vara lite skakig - om du inte lyckas kommentera med något standardkonto, testa gärna som anonym, eller med e-postadress/webbplats!

(Alla kommentarar granskas innan publicering, kan ta några timmar.)